Ένα βήμα πιο κοντά στο να κάνουμε την Κύπρο ακόμη πιο πράσινη

Οι εθελοντές έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αναδάσωσης στο νησί μας στην πρώτη εκστρατεία της GreenCyprusCom. Όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πρώτη εκδήλωση δενδροφύτευσης εξοπλισμένοι με φτυάρια και ψαλίδια, με σκοπό να ομορφύνουν ακόμη περισσότερο το νησί με ένα πράσινο χρώμα.

Οι εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και έδωσαν συμβουλές για τη φύτευση των δέντρων: ''Πρώτα απ 'όλα, τα άκρα της ρίζας του δενδρυλλίου πρέπει να κοπούν. Στη συνέχεια, τα δενδρύλλια πρέπει να τοποθετηθούν σε μια μικρή τρύπα στο έδαφος και να περιβάλλονται από μαλακό χώμα."

Η δενδροφύτευση είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για όλους όσους συμμετέχουν. Όπως αποδείχθηκε οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δραστηριότητες που είναι διασκεδαστικές και εύκολες για όλους τους εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.

"Είμαι περήφανος που καλλιέργησα κάτι τόσο όμορφο. Τα παιδιά μου και οι απόγονοί μου θα έχουν την ευκαιρία να δούν τι έχω κάνει’’ δήλωσε ο Maxim Okulov, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επιχειρήσεων Cyprus Inform.

Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα στο κίνημα της GreenCyprusCom. Παρά το γεγονός ότι τα δέντρα έχουν φυτευτεί, το έργο δεν τελειώνει εδώ. Τα δέντρα χρειάζονται ειδική φροντίδα για να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη και επιβίωσή τους στα επόμενα χρόνια.

Η αποψίλωση των δασών αποτελεί ένα εθνικό πρόβλημα στην Κύπρο. Τον προηγούμενο χρόνο οι ακραίες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατέστρεψαν σχεδόν 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν δύσκολη παρά την υποστήριξη των τριών γειτονικών χωρών. Πέρα από τις πυρκαγιές,ακόμη και το ξηρό κλίμα σε συνδυασμό με τον ζεστό καιρό επηρεάζουν στην αποψίλωση των δασών της Κύπρου.Επίσης, η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις πράσινες δασικές περιοχές του νησιού.

Ο φιλάνθρωπος και πρόεδρος της GL Financial Group, German Lillevyali, ο οποίος είναι ο χορηγός και εμπνευστής της GreenCyprusCom πρόσθεσε, "λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας η χλωρίδα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναβίωση του πρασίνου στη ζωή μας".

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των εισητηρίων του θεματικού πάρκου CyprusLand συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του έργου της GreenCyprusCom. Η αρχιτέκτονας της CyprusLand,Svetlana Petrachkova έλαβε επίσης μέρος στην εκδήλωση. Τόνισε ότι , "Η φύση της Κύπρου δεν είναι πλέον ίδια όπως ήταν πρίν από πολλά χρόνια. Σήμερα, το πράσινο καλύπτει μόνο το 30% του νησιού".

Οι διοργανωτές του έργου σχεδιάζουν να φυτέψουν τουλάχιστον 1000 δέντρα από τις αρχές Μαρτίου και περίπου 20.000 δέντρα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο διευθυντής της GreenCypursCom, Alexander Lazeba, ενθαρρύνει όλους αυτούς που θέλουν να γίνουν εθελοντές σε αυτό το έργο. "Η GreenCyprusCom θα σας παρέχει εξειδικευμένο εξοπλισμό, σπορόφυτα και μεταφορά στον τόπο δενδροφύτευσης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ενταχθείτε στο κίνημά μας. Η GreenCyprusCom χρειάζεται τη βοήθειά σας για να ενισχύσει και πάλι την πρασινάδα του νησιού!"