dialogos.com.cy: Πρασινίζει η Πέτρα του Ρωμιού

dialogos.com.cy

Θα φυτευθούν 1.000 δένδρα στο Κρατικό Δάσος Ραντί

Δεντροφύτευση στην παραθαλάσσια περιοχή κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού στην Πάφο θα πραγματοποιήσει σήμερα από τις 10:0014.00 η μη κυβερνητική οργάνωση GreenCyprusCom, υπό την παρότρυνση και επίβλεψη του Τμήματος Δασών.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η αναδάσωση και η διατήρηση του κυπριακού οικοσυστήματος. Η Πέτρα του Ρωμιού αποτελεί εθνικό δασικό πάρκο του Κρατικού Δάσους Ραντί και εκεί θα φυτευθούν από εθελοντές της οργάνωσης περίπου 1.000 δέντρα.

Η GreenCyprusCom είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που φέρνει σε επαφή άτομα ευαισθητοποιημένα σε περιβαλλοντικά θέματα, τα οποία τρέφουν γνήσιο ενδιαφέρον για την αναζωογόνηση του πρασίνου στην Κύπρο.

Η Οργάνωση έχει θέση ως στόχο να συνεισφέρει ενεργά στην αναδάσωση και διατήρηση του κυπριακού οικοσυστήματος. Μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει τα έξοδα φύτευσης και φροντίδας των δέντρων κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων της ζωής τους, ένα κόστος που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα €19 ανά δέντρο.

Σε δηλώσεις του στη «Χ», ο Ανώτερος Συντηρητής Δασών του Τμήματος Δασών, Αντρέας Μαυρογιάκουμος, ανέφερε ότι το Τμήμα χαιρετίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία γιατί συμβάλλει στην επέκταση του πρασίνου και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της προστασίας των δασικών περιοχών.

Ο κ. Μαυρογιάκουμος ανέφερε ότι η Κύπρος διαθέτει αρκετό πράσινο, καθώς το 40% του κυπριακού εδάφους είναι καλυμμένο με διάφορα είδη βλάστησης. Τόνισε, ωστόσο, ότι το Τμήμα Δασών δεν επαναπαύεται και μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για προστασία και διατήρηση του πρασίνου.

Ο ανθρώπινος παράγοντας πίσω από τις πυρκαγιές

Την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι δυστυχώς εννέα στις δέκα πυρκαγιές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Όπως εξήγησε, μεγάλος αριθμός πυρκαγιών οφείλονται στο καψάλισμα της αποκαλάμης ή το κάψιμο ξηρών χόρτων. Επανέλαβε ότι η δασική νομοθεσία απαγορεύει το άναμμα φωτιάς μέσα στο δάσος αλλά και σε απόσταση ακτίνας δυο χιλιομέτρων από την οροθετική γραμμή του δάσους εκτός από τους εγκεκριμένους εκδρομικούς χώρους.

Επίσης, υπενθύμισε ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς καθόλη τη διάρκεια του έτους είτε για παρασκευή φαγητού είτε για καψάλισμα. Ταυτόχρονα, ο κ. Μαυρογιάκουμος κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν σε εξοχικές κατοικίες τη χρήση ηλεκτρικών εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες χωρίς να λαμβάνουν άδεια από το Τμήμα Δασών, καθώς επίσης και το κάψιμο σκυβάλων σε μη οργανωμένους σκυβαλότοπους. Όπως είπε, πρέπει να προστατεύσουμε το δασικό πλούτο της Κύπρου. Γιώργια Ερωτοκρίτου