Politis.com.cy: GreenCyprusCom: Ένα μαζικό κίνημα ξεκινά για να πρασινίσουμε την Κύπρο

politis.com.cy

Οι πυρκαγιές που ρήμαξαν τη Σολιά και την Αργάκα το καλοκαίρι του 2016 έχουν επηρεάσει θετικά τη συνείδηση των Κυπρίων, οι οποίοι παρουσιάζονται πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ στον τομέα της προστασίας των δασών και της δεντροφύτευσης.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο διοργανώνεται η πρώτη μεγάλη δενδροφύτευση που διοργανώνει μια νέα μη-κερδοσκοπική οργάνωση, η GreenCyprusCom, με την υποστήριξη του Τμήματος Δασών και ζητούνται 300 εθελοντές για να συμμετάσχουν.

Η δεντροφύτευση των 1000 διαθέσιμων δέντρων θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή της Πάφου, κοντά στη Πέτρα του Ρωμιού στις 11 και 12 Μαρτίου 2017, από τις 10:00 το πρωί και μέχρι τις 4:00 το απόγευμα. Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν ενεργά στην περιβαλλοντική ανάπτυξη και το βιώσιμο μέλλον της Κύπρου, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.green-cyprus.com όπου – κι αφού επιλέξουν τη μέρα και ώρα προσέλευσης που τους ενδιαφέρει – μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους και να λάβουν μέρος στη δενδροφύτευση.

Όπως δήλωσε στον «Π» η εκπρόσωπος της ΜΚΟ , GreenCyprusCom, Λίνα Θεμιστοκλέους, «οι Κύπριοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι από ποτέ, και αυτό φαίνεται στον ενθουσιασμό των εθελοντών που, χωρίς δεύτερη σκέψη, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή». 

Ποια είναι η GreenCyprusCom;

Η οργάνωση ιδρύθηκε από άτομα που – ενώ προέρχονται από διαφορετικούς τομείς – τους ενώνει η αγάπη τους για την Κύπρο και νοιάζονται για τη διατήρηση του περιβάλλοντός της.

«Μας άγγιξε το γεγονός ότι, πριν από πολλούς αιώνες, περισσότερο από το ήμισυ του εδάφους του νησιού ήταν καλυμμένο από δάση, και η Κύπρος ήταν γνωστή ως το «πρασινονήσι». Η δασική έκταση σήμερα έχει μειωθεί δραστικά, λόγω διαφόρων εξωτερικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των δασικών πυρκαγιών – εκ των οποίων και οι πιο πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές της Αργάκας και της Σολιάς. Οραματιζόμαστε να επαναφέρουμε το πράσινο χρώμα του νησιού μας και να το διατηρήσουμε για τις μελλοντικές γενιές που θα το κληρονομήσουν».

Μέχρι σήμερα η GreenCyprusCom διοργάνωσε άλλες δυο μικρές δενδροφυτεύσεις τον περασμένο μήνα, στην περιοχή κοντά στα Κούκλια της Πάφου. Με τη βοήθεια εθελοντών και υπό την επίβλεψη του Τμήματος Δασών, φυτεύτηκαν μέχρι στιγμής συνολικά 300 δέντρα.

Στόχος τα 20 χιλιάδες δέντρα τα επόμενα χρόνια

Οι στόχοι της ΜΚΟ σύμφωνα με την κ. Θεμιστοκλέους είναι να πρασινίσει ξανά η Κύπρος: «Ξεκινάμε ένα μαζικό κίνημα που θα ενεργήσει ως κινητήρια δύναμη για την υλοποίηση του στόχου μας, να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της δασικής χλωρίδας του νησιού. Για τον λόγο αυτό, δραστηριοποιούμαστε σε περιοχές που έχει ορίσει το Τμήμα Δασών ως παραμελημένες, με σκοπό να φυτεύσουμε 20.000 δέντρα εντός των επόμενων χρόνων. Παράλληλα αναλαμβάνουμε το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και ανταποκρινόμαστε και τις υπόλοιπες απαιτήσεις που προκύπτουν από αυτή την πρωτοβουλία αναδάσωσης».

Όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει ευρύτερη ανάγκη αναδάσωσης των υπαίθριων περιοχών, που έχουν επηρεαστεί σφοδρά από διάφορους ζημιογόνους παράγοντες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αστικό περιβάλλον της Κύπρου πρέπει να παραμεληθεί. Τα δέντρα προσφέρουν καθαρό οξυγόνο, συμβάλλουν στη κλιματική σταθεροποίηση, και οι ρίζες προστατεύουν τις πόλεις από πλημμύρες απορροφώντας νερό κατά τη διάρκεια δυνατών βροχοπτώσεων. 

ο καλοκαίρι κάηκαν 24,54 km2 κρατικής δασικής γης και 1,64 km2 ιδιωτικής γης

«Μετά τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αργάκα της Πάφου και της Σολιάς στο Τρόοδος, οι οποίες κατέκαψαν συνολικά 24,54 km2 κρατικής δασικής γης και 1,64 km2 ιδιωτικής γης, είναι σίγουρο ότι οι Κύπριοι έχουν ευαισθητοποιηθεί στην απώλεια του πρασίνου και γενικά της καταστροφής των δασικών αυτών οικοσυστημάτων. Η ευαισθητοποίηση αυτή διαφάνηκε έμπρακτα μέσα από το τεράστιο ενδιαφέρον το οποίο επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν απλοί πολίτες, οργανωμένα σύνολα, εταιρίες και οργανισμοί για προσφορά εθελοντικής εργασίας και/ή οικονομικής στήριξης με στόχο την περιβαλλοντική διαχείριση και αποκατάσταση των καμένων περιοχών αλλά και άλλες δράσεις διατήρησης της φύσης», δήλωσε στον «Π» ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών, Ανδρέας Μαυρογιάκουμος.

Φυτεύθηκαν 35 χιλιάδες φυτά και θα φυτευτούν άλλες 15 χιλιάδες

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού μέχρι σήμερα φυτεύτηκαν συνολικά από το Τμήμα Δασών γύρω στις 35000 φυτά με την ενεργό συμμετοχή απλών πολιτών, οργανωμένων συνόλων και άλλων, όπως μας είπε ο κ. Μαυρογιάκουμος. Στην καμένη περιοχή της Σολιάς φυτεύθηκαν 17000 φυτά καθώς και οι 2 τόνοι σπόρων.

Το Τμήμα Δασών παραχώρησε δωρεάν σε διάφορα οργανωμένα σύνολα άλλες τρεις χιλιάδες φυτά για σκοπούς επέκτασης του πρασίνου. Επιπρόσθετα των φυτεύσεων είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι έχουν σπαρθεί γύρω στους πέντε τόνους σπόρων τραχείας πεύκης για την υποβοήθηση της φυσικής επανεγκατάστασης των καμένων περιοχών.

Για το 2017 υπολογίζεται να φυτευτούν άλλες 10-15 χιλιάδες φυτά.

Το ενδιαφέρον τόσο για προσφορά εθελοντικής εργασίας όσο και οικονομικής στήριξης παραμένει αρκετά υψηλό, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών.