Ολοκληρώθηκε η σεζόν δεντροφέτευσης του 2018

Το Σάββατο, την 24η Μαρτίου, διενεργήθηκε η τελευταία σ’ αυτή τη σεζόν δεντροφύτευση μεγάλης κλίμακας που οργανώθηκε από την μη κερδοσκοπική οργάνωση GreenCyprusCom με την υποστήριξη του Τμήματος Δασών.

Κατόπιν δύο σεζόν δεντροφυτεύσεων του 2017 και του 2018 στην γραφική ακτή της Πέτρας του Ρωμιού (Σκάλα της Αφροδίτης) φυτεύτηκαν περισσότερα από 2000 δέντρα! Δεν θα μπορούσε να  γίνει πραγματικότητα χωρίς τη συνεισφορά των εθελοντών μας που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία της GreenCyprusCom - «Adopt a Tree» («Πάρε το δέντρο υπό την προστασία σου»). Αυτή η πρωτοβουλία έχει ως στόχο  την αναγέννηση της χλωρίδας του νησιού και καλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους σε περιβαλλοντικά θέματα πολίτες  να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αναδάσωσης, χρηματοδοτώντας την αγορά δενδρυλλίου και την εξασφάλιση της φροντίδας που χρειάζεται να αναπτυχθεί. Η εισφορά συμμετοχής στην πρωτοβουλία είναι μόλις 25 Ευρώ ανά δέντρο και καλύπτει όλα τα κόστη του δενδρυλλίου, του φυτέματός του καθώς και του ποτίσματος και της περιποίησής του κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών κρίσιμων χρόνων της ζωής του.  

Ήμασταν απίθανα χαρούμενοι να δούμε εκατοντάδες εθελοντές που αποφάσισαν να στηρίξουν με τις δυνάμεις τους τη διαδικασία αναγέννησης των δασών της Κύπρου. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη δεντροφύτευση ήταν διάφοροι επίσημοι της Κύπρου, όπως η  Κρίστη Αγαπίου, ο συντάκτης και fashion blogger Νικ Κρίστοφερ, καθώς επίσης ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής ραδιοφώνου Ανδρέας Τζώρτζιος. Ο κύριος Τζώρτζιος εξέφρασε τη στήριξή του στο πράσινο κίνημα δηλώνοντας: «Είμαι χαρούμενος να συμμετάσχω σ’ αυτή την πρωτοβουλία. Η Κύπρος είναι ευλογημένη με την φυσική ομορφιά της για την οποία εμείς, οι κάτοικοι της, είμαστε υπεύθυνοι. Οι δασικές εκτάσεις έχουν θεμελιώδη σημασία για τη διατήρηση υγιούς οικολογικού συστήματος γι’ αυτό η αποκατάστασή τους είναι σημαντική όχι μόνο για μας, αλλά και για μελλοντικές γενιές».

Ο κ. German Lillevyali, ο πρόεδρος της GL Financial Group και ο πρόεδρος του Ανοικτού Συμβουλίου της GreenCyprusCom, είπε ότι η GCC δεν σκοπεύει να σταματήσει στα επιτεύγματα της και έχει μεγάλα σχέδια για την αναδάσωση του νησιού: «Πριν πολλούς αιώνες την Κύπρο αποκαλούσαν «πράσινο νησί» - πάνω από μισές εκτάσεις του ήταν δάση. Λόγω διάφορων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων τακτικών δασικών πυρκαγιών οι οποίες τα τελευταία 100 χρόνια κατέστρεψαν σχεδόν 40 χιλιάδες εκτάρια δασικής βλάστησης, σήμερα η επιφάνεια των δασών δεν υπερβαίνει τα 25% ολικής έκτασης του νησιού. Ο στόχος της GreenCyprusCom είναι να φυτέψει πάνω από είκοσι χιλιάδες δέντρα στα επόμενα χρόνια και να αποκαταστήσει στο νησί την παλιά του πράσινη φήμη».